Mindfulness met honden: Volg!

Houd je van mindfulness en van honden, dan is dit een leuk experiment.

Vraag je hond of hij jou mee uit wandelen wil nemen. Gewoon eens de omgekeerde wereld.
Vertel je hond dat dit een oefening is voor jou en dat hij deze keer de weg mag wijzen. Vergeet even de lessen van de hondenschool over volgen en de baas zijn. Je hond bepaalt de route van de wandeling. Jij waakt alleen over de veiligheid.IMG_1769 Ga op pad en ervaar wat er met je gebeurt…

Lukt het je om de leiding uit handen te geven?
Op welke momenten groeit jouw neiging om in te grijpen?
Heb je er vertrouwen in dat jouw hond je weer thuis brengt?
Kun je genieten van de wandeling?
Wat gebeurt er met je als het anders loopt dan verwacht?

Ik bedacht dit plan op een zondagmiddag. Het was mooi weer. Ik had zin om met een boek in de tuin te zitten. Maar eerst ging ik met de honden uit. ‘Ik wil wel over een half uur terug zijn’, benadrukte ik nog. Ze kwispelden. Vier uur later stonden we pas weer voor de deur.

Bingo en Ollie gebruikten het hier en nu als enige leidraad. Zij navigeerden op hun neus, ogen, oren, poten en beslisten op ieder moment waarheen ze de weg zouden vervolgen. Mindfulness op z’n best. Meestal nam Ollie het voortouw, soms Bingo. Regelmatig zag ik ze ook even overleggen met elkaar. Als ze allebei een andere kant op wilden, concentreerde ik me op mijn handen: aan welke lijn werd het hardst getrokken? Die kant gingen we op.

IMG_2974

Ik vond het knap moeilijk om me volledig aan de keuzes van mijn honden over te leveren. De controle los te laten. Zeker toen ze steeds verder van huis gingen. Dat was niet mijn bedoeling!
Intussen gebeurden er interessante dingen met me.
We passeerden het huis van een vriendin die veel in mijn gedachten was en we liepen door. Ik voelde hoe de bemoeienis in mijn hoofd afnam. Stiekem best fijn om even niet met een ander bezig te zijn.
Ik had niets te eten of drinken bij me en voelde me slap worden. Maar zodra ik stevig doorademde, stroomde er nieuwe kracht door mijn benen. Ik bleek veel langer op een droogje voort te kunnen dan ik dacht.
Op zeker moment vroeg ik me af of de honden nog wel wisten waar we waren? Maar ik vond de uitdaging te interessant om op te geven. Ten slotte zouden ze naar huis lopen, dat wist ik zeker. Toch kon ik het niet laten om bij elke zijweg richting huis vurig te hopen dat ze die in zouden slaan. Waarom? We liepen daar prima. Waarom wilde ik voortdurend naar het eindpunt toe?

IMG_2849

Pas toen ik eindelijk in mijn tuinstoel zat, achter een groot bord spaghetti dat manlief had gekookt, drong tot me door wat voor moois ik had beleefd. Mijn honden hadden me meegenomen op een verrassingstocht. Op hun eigen manier hadden die lieverds er een prachtige wandeling van gemaakt, die ik zelf nooit zo bedacht zou hebben. Ik hoefde er alleen maar van te genieten! Waarom had ik dat niet veel meer gedaan?
Je begrijpt dat ik een nieuw plan heb bedacht. Ik ga nog eens vaker zo’n overgave-wandeling doen, want ik wil leren me door het leven te laten leiden. Dan mogen de honden weer de weg wijzen en volg ik zonder morren. Sterker nog: ik wil elke stap bewust ervaren, zonder oordeel over hoe het zou moeten zijn. Maar ik neem wel wat lekkers mee.

En nu jij… Durf jij de controle uit handen te geven? Hoe gaat dat dan?
Laat het me weten. Ik vind het leuk om jouw ervaring te lezen.

Advertenties

Over Ineke

Even smoezen met de poezen, even kletsen met de hond... Otje deed het al in de gelijknamige tv-serie en ik doe het ook: praten met dieren. Door mijn hart open te stellen maak ik telepathisch contact. Daar word ik zo blij van dat ik mijn ervaringen graag met je deel. Ik hoop dat mijn blog je inspireert om met liefde te kijken naar al het leven om je heen.

Geplaatst op 13 september 2014, in Honden en getagd als , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. ☺️ ik zou bijna willen dat ik een hond had!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: